Doorgaan naar inhoud
Oktober Woonmaand 10% korting. Code: OKTOBER10
Oktober Woonmaand 10% korting. Code: OKTOBER10
Woning verduurzamen belangrijke tips

Woning verduurzamen? 3 belangrijke tips

Het is goed voor het milieu en kan je op de lange termijn zelfs geld besparen.

Een van de eerste stappen om verduurzamen woning, is ervoor zorgen dat het goed geïsoleerd is. Dat betekent dat je huis warm blijft in de winter en koel in de zomer. Je kunt beginnen met het controleren van de isolatie in je muren en dak.

Als er gaten of scheuren zijn, kun je die dichten om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast kun je dubbele beglazing overwegen voor je ramen. Dat houdt de warmte binnen en de kou buiten.

Door je huis goed te isoleren, hoef je minder energie te gebruiken om het op de juiste temperatuur te houden.

Energiezuinige apparaten

Een andere manier om je woning te verduurzamen, is door energiezuinige apparaten te gebruiken. Wanneer je oude apparaten vervangt, kijk dan naar het energielabel.

Apparaten met een A++ label of hoger zijn veel zuiniger in gebruik. Ze verbruiken minder elektriciteit en dat is beter voor het milieu. Denk aan je koelkast, wasmachine, en zelfs je verlichting.

LED-lampen zijn bijvoorbeeld veel efficiënter dan traditionele gloeilampen. Als je de kans hebt om over te stappen op energiezuinige apparaten, doe dat dan zeker.

Zonne-energie benutten

Als laatste kun je overwegen om zonne-energie te gebruiken om je woning te verduurzamen. Zonnepanelen op je dak kunnen zonlicht omzetten in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook je elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen. In sommige gevallen kun je zelfs overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet en geld verdienen.

Zonne-energie is een investering die op de lange termijn zeker de moeite waard kan zijn.

Door je woning te verduurzamen, draag je bij aan een schonere planeet en kun je ook geld besparen. Het isoleren van je huis, het gebruik van energiezuinige apparaten en het benutten van zonne-energie zijn drie belangrijke stappen die je kunt nemen.

Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook je energierekening verlagen.

Energielabels

energielabels verduurzamen van woning

Energielabels voor woningen geven inzicht in hoe energiezuinig een huis is. Met behulp van het label kunnen potentiele kopers of huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is in vergelijking met soortgelijke woningen.

Waar dienen ze voor?

  1. Informatief: Het label geeft potentiële kopers of huurders informatie over de energieprestatie van een woning, wat invloed kan hebben op hun keuze.

  2. Energiebesparing: Het stimuleert huiseigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen, omdat een groener label de waarde van de woning kan verhogen en bijdraagt aan een duurzamere woonomgeving.

  3. Milieu: Het helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot van woningen. Hoe energiezuiniger een woning, hoe lager de CO2-uitstoot.

  4. Kostenbesparing: Een energiezuinige woning kan leiden tot lagere energiekosten voor de bewoner. 

Welke energielabels zijn er?

Energielabels worden doorgaans aangeduid met letters. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, lopen deze labels van A t/m G:

  • Label A (of A+, A++, A+++ in sommige systemen): Dit is het meest energiezuinige label. Woningen met dit label zijn vaak voorzien van goede isolatie, moderne verwarmingssystemen, energiezuinige apparaten, en mogelijk ook zonne-energiesystemen.
  • Label B: Nog steeds zeer energiezuinig, maar meestal minder dan een woning met label A.
  • Label C: Redelijk energiezuinig. Deze woningen hebben vaak enkele energiebesparende voorzieningen.
  • Label D: Gemiddeld. Woningen met dit label kunnen ruimte hebben voor verbetering op het gebied van energie-efficiëntie.
  • Label E: Onder het gemiddelde in energie-efficiëntie.
  • Label F: Weinig energiezuinig. Er zijn veel mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen.
  • Label G: Het minst energiezuinig. Woningen met dit label hebben vaak geen of zeer beperkte energiebesparende voorzieningen.

Sinds 2015 is het in Nederland verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Dit geeft transparantie over de energieprestatie van de woning.

Aanbevolen leesmateriaal:

Vorig artikel Hoeveel ruimte onder binnendeur houden

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden

Contact
Verzending & Bezorgen
Retourneren & Ruilen
Reviews op Trustpilot