Doorgaan naar inhoud
8 tips voor interieur kleuren in 2021

8 tips voor interieur kleuren in 2021

Voorkeuren voor kleur variëren net zoveel als persoonlijkheden. Sommige mensen houden van helder en gedurfd, terwijl anderen zich het veiligst voelen omringd door neutrale kleuren. Het goede nieuws is dat als het op kleur aankomt, er echt geen "juist" palet is.

Dat gezegd hebbende, we zijn allemaal in huizen geweest waar een explosie van kleur een schokkend gevoel tussen kamers creëerde. Het liefste zou je hier zo snel mogelijk wegrennen. Een goede manier om dit te voorkomen is door een ontwerper of kleurconsulent in te huren en jou hele verbouwings- of decoratieproject uit te besteden of om je gewoon te laten adviseren over de beste kleuren voor in de verschillende ruimtes. Hieronder hebben we een aantal tips voor je opgesomd om een geleidelijke stroom van kleur in huis te krijgen. Lees verder om erachter te komen wat hiervoor nodig is…

J-line

1. Kies een consistente verf

Een eenvoudige manier om een ​​samenhangend gevoel te creëren, is door een consistente verfkleur te gebruiken op de muren van ruimtes die aan elkaar verbonden zijn. Vooral in huizen met meer open ruimtes, is het beter om één ​​kleur te kiezen die als hoofdkleur of neutrale kleur zal dienen. Dat betekent niet dat het beige of wit of grijs moet zijn, maar de gangen en de hoofd verbindingsruimte(s) moeten allemaal dezelfde kleur hebben, want je wilt maar één dominante kleur per ruimte hebben.

J-line

2. Let op de zichtlijnen

Nu kan het zijn dat je meer variatie in muurkleuren wilt. Als dat het geval is, dan is het verstandig om heel goed op de zichtlijnen te letten en deze mooi in elkaar over te laten lopen. Met een zichtlijn wordt het uitzicht vanaf een bepaalde plek bedoeld. Als je in de woonkamer staat, welke andere kamers zie je dan? Als je zicht hebt op de keuken, de eetkamer en overige kamers, dan moeten de kleuren voor die ruimtes goed samengaan. Het kan er namelijk heel gek uitzien als je in elke kamer een ander kleurenschema hebt. Stem deze kleuren dus goed op elkaar af!

J-line

3. Kies Kleurgroepen

Wanneer je jezelf beperkt tot kleuren in hetzelfde kleurenpalet, is de kans groter dat de kleuren geleidelijk in elkaar zullen overlopen van ruimte tot ruimte. Sommige mensen houden bijvoorbeeld vast aan een warm kleurenpalet, zoals rood, oranje en geel of een koel schema, zoals grijs, groen en blauw.

Een andere optie is om één ​​of twee kleuren te selecteren en vervolgens variaties van deze kleur te gebruiken. Als de hoofdkleur blauw is, dan kun je grijs, puur blauw en marineblauw kiezen om de kamers op elkaar aan te laten sluiten. Dit concept kan ook worden gebruikt voor decoratieve accessoires.

Je kunt de verfwinkel eventueel vragen om de muurverf met 50 procent verminderen, door bijvoorbeeld wit toe te voegen. Ze kunnen er een lichtere of donkere versie van maken. Dat is een manier om te ruimtes te verbinden zonder overal dezelfde kleur te gebruiken.

Een andere tip is om jouw plafond twee of drie tinten lichter te maken dan de muren als je kiest voor dit kleuren patroon.

J-line

4. Gebruik accessoires voor gedurfde kleuren

Accessoires zijn een goedkope manier om meer te werken met gedurfde kleuren in tegenstelling tot een meubels of een vloerkleed. Ze zijn ook gemakkelijk om te wisselen als je ze beu bent. J-line

5. Verbind kamers samen met accenten

Accentkleuren kunnen van kamer tot kamer veranderen, maar door in het hele huis één consistente kleur te gebruiken, kun je een samenhangend gevoel creëren. Stel dat je groen en blauw in je woonkamer hebt. Misschien gebruik je voor de eetkamer een van die twee kleuren, misschien alleen het blauw of je zou blauw en geel kunnen gebruiken. Blauw is dus wat die kamers aan elkaar zal binden.

J-line

6. Gebruik de formule 60-30-10 

Een andere manier om een ​​geleidelijke stroom van kamer naar kamer te creëren, is door het kleurenpalet voor je huis te beschouwen als een wiskundig probleem.

Gebruik een basiskleur die je echt mooi vindt voor 60% tot 70% van wat je gaat schilderen voor je interieur. Je volgende kleur moet 25% tot 30% zijn. Als finishing touch kun je accenten van 5% tot 10% gebruiken door accessoires toe te voegen.

Om de kleuren door het hele huis te trekken, zou je een variatie op het kleurenschema in een aangrenzende eetkamer kunnen gebruiken. De muren zijn misschien blauw geverfd en hierbij kan grijs als accent worden gebruikt met een paar kleine oranje accessoires die voor 10 procent kleur leveren. Zolang je de kleuren in je hele huis samenhangend houdt, wordt het logischer.

Kleuren wiel

7. Overweeg het gebruik van kleurplanning Tools

Degenen die graag dieper in de ontwerp principes duiken, willen misschien wat meer lezen over kleurentheorie - of op zijn minst een interieurontwerper ernaar vragen. Een van de belangrijkste dingen om een samenhangend gevoel te creëren in je woning is het kleurenwiel.

Een basisregel is dat het gebruik van aangrenzende kleuren op het wiel voor minder contrast en een rustiger gevoel zullen zorgen, terwijl het kiezen van complementaire kleuren (tegenover elkaar op het wiel) voor meer contrast en een kamer met meer energie zal zorgen. Als je de relaties tussen kleuren begrijpt, kun je zien waarom bepaalde combinaties bepaalde effecten op je zullen hebben.

J-line

8. Huur een expert in voor een goed ontwerp

Ontwerpers hebben kleuren bestudeerd en kunnen van onschatbare waarde zijn bij het inrichten of verbouwen. Je kunt er een inhuren om je project van begin tot eind te begeleiden, of gewoon als adviseur om problemen op een specifiek gebied op te lossen, zoals het aanpassen van het palet van je huis, zodat de kleuren geleidelijk door je hele huis stromen.

Vertel ons! Heb je een geweldige kleurstroom in je huis bereikt? Welke trucs heb jij of heeft je ontwerper gebruikt? Plaats jouw bericht hieronder in de opmerkingen en laat het ons weten!

Vorig artikel Hoe richt ik mijn woonkamer in?
Volgend artikel Oude schatten combineren met modern

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden